A Cut Above The Rest

The owners of a small two-bedroom red brick house on Sydney’s northern-beach suburb of Collaroy decided it was time for a fresh start. A family with two children, they needed a home that would suit family life, so after demolishing the old house they called on architect Geoff Watson to transform the foundations – and the results are magnificent. The design provides relaxed, communal, family living as well as plenty of privacy for everyone. When it came to the inside of the home, the owners were after an interior design that would go hand in hand with their busy social life, but would also blend with the coastal location. So they approached Coco Republic to turn this desire into a reality. Interior designer Natasha Levak was delighted to be assigned to the project; it’s just the kind of look she loves to create. “I personally favour interiors that blend an eclectic combination of key furniture pieces with a soft palette of blended linens, contrasting textures and furnishings,” she says. Th e other attraction was the owners. “They were so easy to work with and came with no existing furniture,” she explains. So Natasha set about creating a stunning yet casual coastal-style family home straight out of the Hamptons, with a lived-in and relaxed vibe.

THE PERFECT PLAN
The house generously spans over two levels and has five bedrooms, each with its own ensuite. The ground level opens onto a large open-plan living space that combines the lounge, dining and kitchen. This area then completely opens out onto a beautifully furnished covered terrace with easy access to the pool, thereby successfully integrating indoor and outdoor living spaces. The ground level is the perfect layout for a family of four, however upstairs Geoff has cleverly created two very separate spaces. On one side is the parent’s area consisting of the master bedroom, ensuite, dressing room and study, and also featuring a private living space with a fireplace that opens onto an enclosed verandah. Then, on the other side is the children’s area, which has a home theatre and two bedrooms, each with its own ensuite. Geoff succeeded in combining an open-plan set-up with plenty of additional space for privacy. “The floor plan is quite clever as it enables varying areas, both public and private, to exist in the
one home,” Natasha says. Th e clever design of this house also means that all available space is utilised effi ciently. “Every square metre was designed to be used,” Natasha says. “Too often homes are not used to their full potential and space is wasted.”

COASTAL CHIC
When it came to the interior design, Natasha found inspiration in the location of the house. “As the home is situated on the coast of Sydney’s northern beaches, I drew a simple neutral colour palette of blues, natural jutes and varying shades of whites to blend the interior with the exterior,” she says. A simple yet stylish colour combination was selected with Dulux Sago quarter strength for the walls, and Dulux Vivid White for the ceilings and woodwork. Plantation shutters have been installed on all the windows, and painted to match the surrounding architraves and skirtings. The use of recycled materials is also an important part of the design, and the floors are laid throughout with gorgeous reclaimed western spotted gum floorboards, while much of the furniture is second-hand. “Inspiration also came from purposely sourcing furniture items that were recycled and have a history, as opposed to new pieces,” Natasha says. This includes the impressive 3m-long buffet in the dining area, which was reclaimed from a Chinese florist. While carefully selecting every item of furniture, Natasha has built a home and lifestyle, and created a look that’s easy, comfortable and not at all contrived. It’s a relaxed and stylish family home that reflects the atmosphere of its stunning coastal location.

FEATURES THAT DELIGHT
There are many standout features in this luxurious east-coast American Hamptons-style home. Set in the clean and stylish living space is a magnificent fi replace made of reclaimed sandstone that contrasts beautifully with the soft, seaside colour scheme. This theme continues in the main central upstairs bathroom, connecting the two levels in a clever and subtle way. All the bathrooms are stunning and feature floors, walls and sink surfaces covered in Elba
marble, which was sourced directly from Italy. The parent’s space has a remarkable open-plan ‘his and her’ walk-in wardrobe with cathedral ceilings and mirror-panelled cupboard fronts. This leads into a generously sized ensuite, featuring a magnifi cent Sok bath from Kohler, which has a hydrotherapy function. As there was no furniture to begin with, Natasha was able to carefully select every item herself, most of which was sourcedfrom Coco Republic. The overall look is divine – clean and stylish yet relaxed and completely functional. “I love the furnishings that have been installed, as not only do they complement the architecture but they complete the whole home notion,” she says.

Natasha aimed to create a home that was luxurious and stylish, yet completely functional for the lifestyle of this family. And she’s found the perfect combination, as all the space is used effectively and the interior looks absolutely stunning. “The fact that this house achieves complete functionality as well as aesthetic success is unique,” Natasha says. And were the owners happy with the results? “Yes,” she says, “they were ecstatic!”

Story by Susannah Hardy
Photography by Nick Bowers
Styling by Natasha Levak